Psikoloji Kliniği Dekorasyonu Nasıl Yapılmalı?

  • Anasayfa
  • /
  • Psikoloji Kliniği Dekorasyonu Nasıl Yapılmalı?
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş
Psikoloji Kliniği Dekorasyonu Nasıl Yapılmalı?

‘’Psikoloji kliniği dekorasyonu nasıl yapılmalı?’’ sorusu son dönemlerde, özellikle klinik dekore etmek isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilen bir soru haline geldi.

‘’Psikoloji kliniği dekorasyonu nasıl yapılmalı?’’ sorusu son dönemlerde, özellikle klinik dekore etmek isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilen bir soru haline geldi. 
 
Bir klinik dekore ederken dikkat etmeniz gereken birden fazla unsur mevcuttur. Hastanelere kıyasen klinikler, çok daha küçük yapılardır. Küçük alanlar oldukları için alandan tam anlamıyla verim alınmasını sağlamak oldukça önemlidir. 
 
Psikoloji kliniği dekore ederken, eş zamanlı olarak birden fazla danışanın nasıl terapi alabileceğini göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. 
 
Psikoloji klinikleri sağlık sektörü içinde bulunduklarından dekorasyon aşamasında oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir.
 
Bir psikoloji kliniği dekore etmek istiyorsanız, psikolojik unsurlar hakkında fazlasıyla bilgi edinmeniz gerekir. Öğrendiğiniz bilgileri
kliniğinizin dekorasyonunda kullanmak, yaratacağınız atmosfer açısından oldukça önemlidir. 
Kliniği dekore ederken, renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisini göz ardı etmemelisiniz. 
 
Psikoloji kliniği dekore ederken dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Kliniğinizde bekleme alanı gibi danışanlarınızı karşılayacak boş alanlar yaratmalısınız. 
  • Biyofilik tasarıma yani dekorasyonunuzda doğadan izlere yer vermelisiniz.
  • Renk paleti seçiminde titiz davranmalısınız.

Klinik İç Mekân Tasarımının Danışanlar Üzerindeki Etkisi

Belirli tasarım tarzları, renkler ve eşyaların insan psikolojisi; duygu-durumları üzerinde belirgin etkileri olduğu görülür. Psikoloji kliniği dekorasyonu temelinde, danışanın kendini iyi ve güvende hissetmesini amaçlar. Klinikte kendini rahat ve güvende hisseden danışan, düzenli olarak terapiye gelmekten çekinmeyecektir.
 
Bu sebeple klinik dekorasyonunda kullanılacak basit detayların bile danışanların deneyimlerini ne ölçüde tetikleyebileceğini göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Danışanın ruh halini etkileyen unsurlardan bir diğeri de kliniğin yeteri kadar ferah ve aydınlık olmasıdır. 
 
Kliniğinize yeteri miktarda doğal ışığın giriyor olması ve düzenli bir dekorasyon oluşturmanız, danışanlarınızın ilk izlenimi açısından da oldukça önemlidir. 
 
Bunun yanı sıra, düzenli bir dekorasyonun, danışan psikolojisi üzerinde de sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkisi vardır. Sade ve düzenli bir dekorasyon oluşturmak, danışanlarınızın kliniğinizde kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.  

Dekorasyonda Boş Alanlar Yaratmak

Hareket kabiliyeti yüksek olan mobilyalar, son dönemlerde iç mekân dekorasyonlarında oldukça sık tercih edilen ürünler arasındadır.
 
Özellikle danışanların kabul edildiği bekleme alanlarında, mobilyaların duruma göre kolay bir şekilde hareket ettirilebiliyor olması oldukça önemlidir.
 
Bu sayede danışanlarınız yapacağınız ufak yer değişiklikleri sayesinde, kendilerini evlerindeymiş gibi güvende hissedebilirler. 
 
Örneğin aile terapisine gelen bir aile, bekleme alanında bir arada oturabilmek için koltukların yerini kolaylıkla değiştirebilecektir. Bu durum da onlara kendilerini güvende ve rahat hissettirecektir.
 
Bu uyarlanabilirlik, terapinin gerçekleşeceği alanlarda da duruma ve tedavi yöntemine bağlı uygulanabilir. Nasıl ki sağlık çalışanları, konsültasyon odalarını gerekli olması halinde genişletebilir ve bölebilirse; psikologlar da terapi odalarında değişikliğe gidebilirler. 
 
Örnek vermek gerekirse, kliniğin kapasitesinin danışanlar için yeterli olmaması halinde; mobilyaların konumlandırılmasında ufak değişikliler yaparak alan yaratmak mümkündür.

Biyofilik Tasarım

Biyofilik tasarım, doğanın esintilerini ve izlerini iç mekân tasarımına taşımak olarak da tanımlanabilmektedir. Doğadan parçalara psikoloji kliniğinizin dekorasyonunda yer vermek, danışanlarınızı sakinleştirerek kliniğe daha kolay adapte olmalarına yardımcı olacaktır. 
 
Zeminden tavana kadar uzanan geniş pencereler, cam perde duvarlar ve çatıda pencere kullanımı sayesinde psikoloji kliniği dekorasyonunuzda doğal ışıktan daha fazla yararlanabilirsiniz. 
 
Psikoloji kliniğinizde bitkilere yer vermek, danışanlarınızın sakinleşmelerine ve kliniği benimsemelerine yardımcı olacaktır. Bu sayede terapi esnasında kendilerini güvende hissetmeleri sağlanacaktır. 
 
Eğer dekorasyonunuz; bitki kullanımına ve pencere boyutlarını büyütmeye elverişli değilse, aydınlatma rengi tercihinizi soğuk beyazdan ziyade daha sıcak sarı tonları yönünde yapmalısınız. Eğer alanınız doğal bitki yetiştirmeye müsait değilse, biyofilik bir atmosfer yaratmak için; yapay bitkilerden de yardım alabilirsiniz.

Renk Paleti Seçimi

Sağlık sektörü dekorasyonlarında; yatıştırıcı bir etkisi olması sebebiyle ağırlıklı olarak beyaz tonları tercih edilir. Özellikle bekleme alanları, hasta kabul odaları gibi stresli alanlarda bu durum sık sık görülür. Fakat psikoloji klinikleri dekorasyonunda son dönemlerde; geleneksel yöntemleri kullanmak yerine güncel arayışlar hâkimdir.
 
Mavi, yeşil ve mor gibi soğuk tonların insan psikolojisi üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeple psikoloji kliniğinizin bekleme odasında bu tonları kullanmak, danışanlarınızın kendini iyi hissetmesi adına oldukça önemlidir. 
 
Psikoloji kliniği dekore ederken, zorlandığınız noktada alanında uzman bir iç mimardan destek almak; istediğiniz kliniğe sahip olmanız için size yardımcı olacaktır.
 
Move iç mimarlık ofisi olarak birbirinden deneyimli mimar ve mühendis ekibimizle mekân dekorasyonlarında hayallerinizi hayata aktarırken yanınızda olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
 

23 51
Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için kişisel verilerin korunması (çerez politikası) ve gizlilik sözleşmesi hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.