Palladyan Mimarisi Nedir?

PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş
Palladyan Mimarisi Nedir?

Andrea Palladio’yu ve mimari alanındaki etkisini duymamış olabilirisiniz. Ancak farkında olmadan günlük yaşamınızda Palladyan mimarisi ile denk gelmişsinizdir.

Andrea Palladio’yu ve mimari alanındaki etkisini duymamış olabilirisiniz. Ancak farkında olmadan günlük yaşamınızda Palladyan mimarisi ile denk gelmişsinizdir.
 
Palladyan mimarisi; genelde hükümet binaları ve devlet daireleri için kullanılan, dünya çapında kabul görmüş bir ekoldür.  

Palladyan Mimari Tarihi

Palladyan mimarisinin kurucusu Andrea Palladio, 1508-1580 yılları arasında yaşamıştır. Avrupa’da iç mimarlık yapan Andrea, kariyeri boyunca antik Yunan ve Roma tasarımlarındaki klasik unsurları çağdaş kullanımlarla yorumlamayı hedeflemiştir.
 
Neoklasizim gibi tasarımlarında, orantı ve simetriye odaklandığı görülür. Bunların yanı sıra, kalıplaşmış kurallara bağlı kalmak yerine; tarzına klasik dokunuşları eklemenin yeni yollarını aramıştır. Bu çalışmaların sonucunda, yeni bir tarz olan Palldyan mimarisi ortaya çıkmıştır.
 
Palladyan mimarisi Avrupa’ya yayılmasıyla beraber, İnigo Jones ve Lord Burlington gibi mimarlar tarafından kullanılmaya başlanmış ve böylelikle bölgedeki popülaritesi oldukça artmıştır.

Palladyan Mimarisinin Temel Özellikleri

Palladyan mimarisi göz alıcı simetrisi ve klasik unsurları görkemli bir şekilde sunmasıyla bilinir. Kullanımında kornit sütunları sayesinde açık yapıları veya revakları destekler. 
 
Simetri, bu tarzın olmazsa olmazları arasındadır ve binanın her bir bölümü diğer yarısını yansıtır. Pencerelerin simetriye uygun konumlandırılması, bir düzen oluşturur. Kubbeli tavanlar ve pencereler, Antik Roma ve Grek tapınaklarından izler yansıtır. Palladyan mimarisinde her unsur, matematiksel bir düzenlemeye göre yerleştirilmiştir.
 
Palladyan mimarisi, genel havası sayesinde görkemli, büyük ve sade bir görüntü oluşturur. İster büyük hükümet yapılarında ister küçük konutlarda olsun, Palladyan mimarisi yapıya güçlü bir hava katacaktır. 
 
Dış mimari anlamında simetrik, sade bir görüntü sunsa da; Palladyan mimarisinden izler taşıyan yapıların iç dekorasyonu, lüks ve muhteşem bir dekorla döşenmiştir.

Günümüzde Palladyan Mimarisi

Palladyan mimarisi günümüzde modern tasarım alanında oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak tarihi binalarda ve tasarım stillerine dahil edilen diğer unsurlarda da izlerine rastlanmaktadır.
 
Güneyde bulunan geniş, simetrik revak cepheli siteler; Palladyan mimarisinin başlıca örnekleri arasındadır. Ayrıca, ülkelerin başkentlerinde bulunan yapılarda ve üniversite binalarında da Palladyan mimarisi izleri görmek mümkündür.  
 

23 51
Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için kişisel verilerin korunması (çerez politikası) ve gizlilik sözleşmesi hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.